Alexander Oosten - Vioolbouwer

Startpagina Winkel Nieuwbouw Reparaties Klankverbetering Links

Alexander Oosten - De Vioolbouwer


Alexander Oosten is geboren in 1946 te Dordrecht.

Alexander Oosten  
Van jongs af aan was hij gefascineerd door vioolmuziek, maar begon pas op 17 jarige leeftijd vioolles te nemen aan de Toonkunst-Muziekschool te Dordrecht.
Door zijn alsmaar toenemende interesse in de bouw van de viool en het lezen van vele boeken daarover, ging hij op zoek naar een opleiding tot vioolbouwer.
Op 1 mei 1965 trad hij in dienst als leerling-vioolbouwer bij de Haagse meester-vioolbouwer Willem Bouman. Daar leerde hij het bouwen en repareren van strijkinstrumenten.
In september 1967 vertrok hij als gastleerling naar Mittenwald, Zuid-Duitsland, naar de aldaar gevestigde beroemde vioolbouwschool, waar hij de rest van zijn opleiding heeft vervolgd.
Ter afsluiting van zijn leertijd heeft hij nog vier maanden gewerkt bij vioolbouwer Franz Reindl in Mittenwald. Hier heeft hij nog enkele violen gebouwd, waaronder ook twee miniatuurviooltjes, wat een specialiteit van Reindl was. Hier bouwde hij ook zijn gezellen-viool voor het staatsexamen in München, wat met goed resultaat werd afgelegd. Dit was in november 1968.
 
Miniatuur
Miniatuur anno 1968, totale lengte 26 cm.
Na nog enige tijd bij Willem Bouman en bij Otto Stam in Utrecht praktijkervaring te hebben opgedaan, heeft hij zich als zelfstandig vioolbouwer gevestigd in Rijswijk, waar hij vanaf 1 november 1971 een eigen winkel en atelier heeft.

In 1981 heeft hij nog enige tijd in New York vertoefd om daar bij gerenommeerde vioolbouwers nog veel te leren op restauratiegebied.
Ook de fijne kneepjes van het beharen van strijkstokken heeft hij aldaar geleerd van de strijkstokkenmaker Frank Torres, die daarmee grote faam verworven had.

© Alexander Oosten-2017